25 noiembrie 2010

Lebăda balerină

Lebăda este o pasăre de apă, în general de culoare albă, având dimensiuni mari şi gâtul lung, de fapt este pasărea cu cele mai multe vertebre cervicale dintre toate vertebratele. Lebăda este înrudită cu gâsca şi raţa. Masculul şi femela se aseamănă şi se împerechează, în general, pe viaţă făcându-şi cuibul pe apă sau în apropierea ei. Puii sunt acoperiţi cu un puf cenuşiu, capătă penaj definitiv şi sunt capabili să zboare abia la vârsta de 14-16 săptămâni. Se hrănesc în general cu plante acvatice. Se numără printre cele mai mari şi mai grele păsări capabile de zbor şi de aceea au nevoie de suprafeţe întinse de apă pentru a-şi lua zborul. Zboară cu bătăi de aripi lente şi graţioase şi atunci când migrează, se deplasează în cârduri în formă de V.
Nici una din caracteristicile amintite mai sus, nu denotă graţie! Totuşi atunci când se află în mediul ei, adică pe apă, îşi dezvăluie adevărata graţie, graţie ieşită din comun, asemănătoare cu cele mai celebre dansuri ale balerinelor. Modul cum înoata, modul cum se mişcă, modul cum îşi întreţine penajul, modul cum îşi apără teritoriul bătând apa cu aripile, fiecare mişcare, denotă graţia supremă a unei balerine pe scenă.













4 noiembrie 2010