Localitatea Şurdeşti, jud. Maramureş a fost atestată în anul 1411 ca aparţinând Dragoşeştilor de peste Gutâi.
Biserica din Şurdeşti cu hramul "Sfintii Arhangheli" este renumită ca realizare arhitecturală si înălţimea impresionantă. Era cea mai înaltă biserică de lemn din lume, cu turla de 54 de metrii şi înălţime totală de 72 metrii, până acum câţiva ani, când noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, a preluat acest titlu cu inaltimea de 78 metrii. Se presupune că a fost ridicată în anul 1721 de către meşterul Toma Macarie.
Biserica respectă împărţirea clasică a interiorului având pridvor, pronaos, naos şi absintă peste care se ridică un acoperiş.
La intrarea în curtea Bisericii, portalurile uşii cuprind nişte reliefuri, ce redau patru funii răsucite, oprite în desfăşurarea lor la bază şi la colţurile de sus de către două rozete înconjurate şi ele de către patru cercuri incizate.
Corpul bisericii are acoperiş cu streaşină dublă despărţite de un rând de ferestre cu rost de luminator şi cu o evazare largă în partea inferioara pentru a ocroti pereţii de ploi şi zăpezi.
Turnul clopotniţă este prevăzut cu un foişor extins spre exterior, având o structură din doisprezece stâlpi cu arcade realizate prin cioplirea contrafişelor dintre stâlpi şi grinda superioară. Coiful, ce acoperă foişorul are o prelungire incredibilă, fiind cel mai înalt turn de lemn din lume ridicat vreodată (54 de metrii).
În iconografia din altar se mai poate desluşi cu greutate scene reprezentand Sf. Episcopi, Iisus pe Cruce şi Coborârea de pe Cruce şi alte câteva scene din Vechiul Testament.
Biserica este monument istoric și a fost trecută în anul 1999 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu